Жадыра Сағыман

Ғылыми дәрежесі: Ph.D

Лауазымы: Биотехнология зертханасының жетекші ғылыми қызметкері

БІЛІМІ

  • 2008-2012. ҚазҰТУ им. К. И.Сәтпаева. Биотехнология бакалавры.
  • 2012-2014. ҚазҰТУ им. К.И.Сәтпаева. Биотехнология магистрі.
  • 2016-2023. Shanghai Jiao Tong University. Ph.D. Биоинженерия.Шанхай, Қытай.

ЖЕТІСТІКТЕРІ

  • 2024 ж. «Jas ǵalym» атты Университет-ішілік жас ғалымдар байқауы аясында. Тақырыбы:  «Жетісу өңірінің жергілікті отбасыларында дәстүрлі әдіспен ашытылған Айраннан сүт қышқылды бактерияларды бөліп алу және сипаттамасын анықтау». Жоба жетекшісі.  
  • Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің 2025-2027 жылдарға арналған «Жас ғалым» — ПОСТДОКТОРАНТТАРДЫҢ жобасы бойынша гранттық қаржыландыру жобасы бойынша жас ғалымдардың зерттеулерін гранттық қаржыландыруы негізінде. Жоба тақырыбы: «Бие сүтінің әртүрлі төмен температурадағы табиғи микробтық құрамының динамикалық өзгерістерін және оның физикалық-химиялық қасиеттерімен байланысын зерттеу». Жоба жетекшісі.

ҒЫЛЫМИ ЕҢБЕКТЕРІ

  1. Zhadyra, S., Tao, F., & Xu, P. (2025). Two-Dimensional GC–ToFMS Analysis of Volatile Organic Compounds in Fermented Camel Milk (Shubat). Foods14(17), 2995.
  2. Zhadyra, S., Tao, F., & Xu, P. (2025). Exploring the Microbiome and Functional Metabolism of Fermented Camel Milk (Shubat) Using Metagenomics. Foods14(7), 1102.
  3. Жадыра, С., Муратбекова, А. Е, Болат А. (2025). XXI ғасыр: Ғылым және инновация. Жас ғалымдар мен студенттердің республикалық ғылыми-тәжірибелік конференциясы материалдары (бб. 343–344). Талдықорған: І. Жансүгіров атындағы Жетісу университеті. ISBN 978-601-216-991-1
  4. Муратбекова, А. Е., Нармуратова, М. Х., Сагыман, Ж., & Сыдыканова, М. А. (2024). ФЕРМЕНТТЕЛГЕН ТҮЙЕ СҮТІ АҚУЫЗДАРЫНЫҢ ҚОРҒАНЫШ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ. Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки, (2), 228-239.
  5. Zhadyra, S., Han, X., Anapiyayev, B. B., Tao, F., & Xu, P. (2021). Bacterial diversity analysis in Kazakh fermented milks Shubat and Ayran by combining culture-dependent and culture-independent methods. LWT141, 110877.
  6. Анапияев, Б. Б., Енсепбаев, Т. Е., Бейсенбек, Б. Е., & Сагман, Ж. (2016). Биотехнологические методы в нефтегазовой промышленности. КазНИТУ им. К.И. Сатпаева, Алматы, 9–13 қараша 2016 жыл.
  7. Сағыман, Ж., & Анапияев, Б. (2013). Микробиологиялық технологияның көмегімен мұнай өндірісін арттыру. «Жоғары технологиялар – тұрақты даму кепілі» II халықаралық ғылыми конференция материалдары.
  8. Anapiyayev, B. B., Iskakova, K. M., Ensepbayev, T. E., Sagyman, S., & others. (2012). Biotechnologic methods in the oil and gas industry. ARSA, Natural Science, Proceedings of the International Conference, 1412–1414.
  9. Анапияев, Б. Б., Енсепбаев, Т. А., Искакова, К. М., Сагыман, С., & Утеулов, Д. (2012). Перспективы использования биотехнологических методов в нефтегазовой промышленности. Вестник КазНТУ, 1(89).