AP22685366 Балдың құрамын химиялық талдау және географиялық тегін саралау

ҒЫЛЫМИ БАҒДАРЛАМА ТУРАЛЫ

  • Бағдарлама аты: Балдың құрамын химиялық талдау және географиялық тегін саралау
  • Бағдарламаның мақсаты: Мақсат – әртүрлі балды географиялық шығу тегін химиялық талдау, оның ерекше белгілері мен қадағалану мүмкіндігін зерттеу және статистикалық әдістер арқылы анықтау. Нәтижесінде, зерттеу бал өнімдерінің түпнұсқалығы мен сапасын қамтамасыз етеді, сайып келгенде өндірушілерге де, тұтынушыларға да пайда әкеледі.
  • Міндеттері:
  • Әр аймақтан кем дегенде 40 түрлі бал үлгілерін жинау. Әртүрлі бал үлгілерінің жиынтығын алу кейінгі талдау үшін өте маңызды.
  • Бал үлгілеріндегі ұшпа қосылыстарды талдау үшін GC-MS қолдану. Бұл тапсырма әртүрлі географиялық шығу тегі балдың фурандық (фурфурол, фурфурил ацетаты, 5-метилфурфурал, фурфурил спирті және 5-ГМФ) қосылыстарының сандық құрамы туралы сандық деректерді береді. Мақсат — әртүрлі ұщқыщ қосылыстардың сандық мөлшерін анықтау және олардың аймақтар бойынша өзгеруін бағалау.
  • HPLC-MS/MS, HPLC-DAD 36 – полифенолдардың (7 антоцианин, 9 флавонол, 4 флаван-3-ол, 2 дигидрохалькон, 2 флаванон және 12 фенол қышқылы), және бал үлгілерінде органикалық қышқылдар мен В2, B3 және C дәрумендерінің деңгейін анықтау үшін пайдалану. Бұл қосылыстардың мөлшерін анықтау балдың жан-жақты химиялық құрамына ықпал етеді.
  • Спектрофотометр көмегімен DPPH, TPC, TAC және TFC сияқты спектрофотометриялық талдауларды қолдану. талдаулар балдың антиоксиданттық және фенолдық қасиеттері туралы түсінік береді, химиялық құрамын денсаулыққа әлеуетті пайдасымен анықтайды.
  • ICP-MS арқылы балдағы макро және микро және микроэлементтерге талдау. Бұл тапсырма балдың жалпы дискриминациясын және сапасын бақылауды бағалау үшін өте маңызды.
  • Бал үлгілерін олардың химиялық құрамына қарай географиялық тұрғыдан саралау дәрежесін бағалау үшін статистикалық құралдарды қолдану. Бұл мақсат аналитикалық деректер арқылы балдың шығу тегін анықтаудың сенімділігі мен дәлдігін анықтауға бағытталған.
  • Барлық тапсырмалар өзара байланысты, өйткені ұшқыш қоспаларды талдау, полифенолдар, органикалық қышқылдар, витаминдер, минералдар және спектрофотометриялық талдаулардан жиналған деректерді бақылау және географиялық саралау мақсаттарына ықпал етеді. Бақылау жүйесі химиялық маркерлерге сүйенеді, ал статистикалық құралдар дифференциацияның сәттілігін бағалайды.
  • Зерттеу нәтижелері импакт-факторлары жоғары халықаралық ғылыми журналдарда жариялау арқылы таратылатын болады.
  • Бағдарламаның идеясы: Бал тағамдық маңызы зор табиғи деликатес, оның географиялық шығу тегі тікелей химиялық құрамына әсер етеді. Бұл кешенді зерттеу жобасы балдың шығу тегі мен оның химиялық құрамы арасындағы күрделі байланысты ашуға тырысады. Біздің зерттеуіміз балдың географиялық әртүрлілігін мұқият зерттеуге: Қазақстан, Италия, Қытай және басқа да елдерден шыққан балдарды талдай отырып, басқа да жаһандық аймақтарды қамтуға тырысады.
  • Күтілетін нәтижелер:

Ғылыми жоба географиялық шығу тегі әртүрлі балдың химиялық құрамын зерттеуге және талдауға бағытталған.

Осылайша, бірінші рет:

  • бал үлгілері (әр географиялық шығу тегі үшін кемінде 10 түрлі үлгілер), органикалық ұшқыш қосылыстар, органикалық қышқылдар, минералдар мен витаминдер бойынша толық деректер бағаланады және зерттеледі;
  • химиялық деректер статистикалық мәліметтерге қолданылады, географиялық шығу тегі сипатталады.
  • балдың ерекшелігі мен қадағалануы бағаланады және зерттеледі.

Әртүрлі географиялық орындардан алынған бал үлгілері туралы алынған жаңа ақпарат бал өндіру өнеркәсібін одан әрі дамыту үшін және отандық және халықаралық ғалымдар үшін зерттеулерді одан әрі енгізу үшін маңызды деректер береді.

Бұл ұсыныс бал өнеркәсібінде сапаны бақылаудың, ара денсаулығын бақылаудың және бақылаудың ғылыми негіздерін құру бойынша келесі зерттеудің бастамасы болады. Бұдан басқа, нәтижелер тағамның түпнұсқалығын зерттеуге кеңірек әсер етеді, сайып келгенде, тұтынушыларға пайда әкеледі және әртүрлі аймақтардағы балдың тұтастығы мен бірегей сипаттамаларын сақтауға ықпал етеді.

Бал үлгілерінің әртүрлі географиялық шығу тегін талдау нәтижелері сапаны бақылаудың ғылыми негізі ретінде пайдаланылуы мүмкін.

Алынған бал үлгілерінің деректері тұтынушылар мен өндірушілерді тағамдық және денсаулыққа пайдалы қасиеттері туралы ақпараттандыру үшін ресурс ретінде қызмет етуі мүмкін.

 Жоба пәнаралық (азық-түлік химиясы, биохимия және статистикалық құралдар) болып табылады, сондықтан алынған нәтижелер азық-түлік технологиясы, тағамтану ғылымы, агрономия және омарта шаруашылығы және экология және т.б. зерттеу саласын кеңейтуге үлкен әлеуетке ие.

Алынған нәтижелерді коммерцияландырудың қолдану мүмкіндігі мен әлеуеті денсаулық пен сауықтыру, ауыл шаруашылығы, тамақ өндірісі, косметика, фармацевтика және т.б. салаларда қолданылуы мүмкін. Нәтижелер тұтынушыларға да, бизнеске де пайда әкелетін инновациялық өнімдерді, тұрақты тәжірибелерді және экономикалық мүмкіндіктерді дамытуға үлес қоса алады.

 Жобаның нәтижелері жобаның бастапқы көлемінен асып түсетін ауқымды салдары бар мультипликативті болуы мүмкін. Жобаның ұлттық және халықаралық ауқымдағы маңыздылығы оның азық-түлік сапасын бақылау, бал өсіру, тағамтану ғылымы сияқты әртүрлі секторларға пайда әкеледі және үлес қосады.

 Тікелей және жанама алынған нәтижелер ғылыми жетістіктерді, экономикалық өсуді, қоғам пайдасын және қоршаған ортаны қорғауды қамтитын жобаның кеңірек дамуына ықпал етеді. Сандық сипаттамалар жоба нәтижелерінің қаншалықты қабылданғанына және тәжірибеде қолданылуына байланысты өзгеруі мүмкін.

 Қысқаша негіздеме туралы мәлімет

Бал — табиғи өнім, оның географиялық шығу тегі алуан түрлі құрамға бай. Біздің жоба ұшқыш органикалық қосылыстарды, полифенолдарды, органикалық қышқылдарды және B2, B3, C витаминдеріне назар аудара отырып, әртүрлі елдердің, соның ішінде Қазақстан, Италия және Қытайдың балын GC-MS, HPLC-MS/MS, HPLC-DAD аналитикалық құралдарды қолдана отырып химиялық құрамын зерттейді. Сонымен қатар, спектрофотометриялық талдаулар арқылы балдың антиоксиданттық және қоректік қасиеттерін анықтайды. Бұл жобаның негізгі аспектісі бал сапасын бақылау мен аутентификациялық қасиетін анықтай отырып, химиялық және статистикалық талдаулар арқылы бақылау және геокеңістіктік саралауды зерттеу болып табылады. Бұл жоба балдың аймақтық әртүрлілігін және оның тағам сапасы мен түпнұсқалығында қолданылуын зерттейді.