AP25793809 Study on the Dynamic Changes of Natural Microbial Composition of Mare's Milk at Different Low Temperatures and its Relationship with Physicochemical Properties

Scientific publications

Zhadyra Sagyman

  1. Zhadyra, S., Tao, F., & Xu, P. (2025). Exploring the Microbiome and Functional Metabolism of Fermented Camel Milk (Shubat) Using Metagenomics. Foods14(7), 1102.
  2. Муратбекова, А. Е., Нармуратова, М. Х., Жадыра, С., & Сыдыканова, М. А. (2024). ИССЛЕДОВАНИЕ ЗАЩИТНОГО ДЕЙСТВИЯ БЕЛКОВ ФЕРМЕНТИРОВАННОГО ВЕРБЛЮЖЬЕГО МОЛОКА. Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки1(2 (14)), 228–239.
  3. Zhadyra, S., Han, X., Anapiyayev, B. B., Tao, F., & Xu, P. (2021). Bacterial diversity analysis in Kazakh fermented milks Shubat and Ayran by combining culture-dependent and culture-independent methods. LWT141, 110877.
  4. Сағыман, Б. Анапияев, Ж. Байконусова (2013). Микробиологиялық технологияның көмегімен мұнай өндірісін арттыру. «Жоғары технологиялар – тұрақты даму кепілі» ІІ халықаралық ғылыми конференциясының ІІ том еңбектері. 173-175
  5. B.B. Anapiyayev, K.M. Iskakova, Т.Е. Ensepbayev, Sagуman, E.B. Anapiyayev, S. Kapalova, D. Ajenov (2012). Biotechnologic Methods in the Oil and Gas Industry. ARSA, Natural science, Proc.International conference, – p. 1412-1414
  6. Б.Б. Анапияев, T.А. Енсепбаев, К. М. Искакова., Сагыман, Д. Утеулов., Е. Анапияев. (2012). Перспективы использования биотехнологических методов в нефтегазовой промышленности. Вестник КазНТУ. №1(89)

The main publications included in the international Web of Science and Scopus databases:

 

  1. Zhadyra, S., Tao, F., & Xu, P. (2025). Exploring the Microbiome and Functional Metabolism of Fermented Camel Milk (Shubat) Using Metagenomics. Foods14(7), 1102.
  2. Zhadyra, S., Han, X., Anapiyayev, B. B., Tao, F., & Xu, P. (2021). Bacterial diversity analysis in Kazakh fermented milks Shubat and Ayran by combining culture-dependent and culture-independent methods. LWT141, 110877.