Zhadyra Sagyman
Degree: Ph.D
Position: Leading researcher of the biotechnology laboratory
EDUCATION
2008–2012 – Kazakh National Technical University named after K. I. Satpayev. Bachelor’s degree in Biotechnology.
2012–2014 – Kazakh National Technical University named after K. I. Satpayev. Master’s degree in Biotechnology.
2016–2023 – Shanghai Jiao Tong University. Ph.D. in Bioengineering. Shanghai, China.
ACHIEVMENTS
Project “Isolation and Characterization of Lactic Acid Bacteria from Traditionally Fermented Ayran in Local Families of the Zhetysu Region” within the framework of the intra-university competition for young scientists “Jas ǵalym” at the Non-Profit Joint Stock Company “Zhetysu University named after Ilyas Zhansugurov” in 2024. Project Leader.
Project “Study of the Dynamic Changes in the Natural Microbial Composition of Mare’s Milk at Various Low Temperatures and Its Relationship with Physicochemical Properties” within the framework of the grant funding competition for fundamental and applied scientific research for young scientists – postdoctoral researchers under the “Jas ғалым” program for 2025–2027, organized by the Ministry of Science and Higher Education of the Republic of Kazakhstan. Project Leader.
SCIENTIFIC WORKS
- Zhadyra, S., Tao, F., & Xu, P. (2025). Two-Dimensional GC–ToFMS Analysis of Volatile Organic Compounds in Fermented Camel Milk (Shubat). Foods, 14(17), 2995.
- Zhadyra, S., Tao, F., & Xu, P. (2025). Exploring the Microbiome and Functional Metabolism of Fermented Camel Milk (Shubat) Using Metagenomics. Foods, 14(7), 1102.
- Жадыра, С., Муратбекова, А. Е, Болат А. (2025). XXI ғасыр: Ғылым және инновация. Жас ғалымдар мен студенттердің республикалық ғылыми-тәжірибелік конференциясы материалдары (бб. 343–344). Талдықорған: І. Жансүгіров атындағы Жетісу университеті. ISBN 978-601-216-991-1
- Муратбекова, А. Е., Нармуратова, М. Х., Сагыман, Ж., & Сыдыканова, М. А. (2024). ФЕРМЕНТТЕЛГЕН ТҮЙЕ СҮТІ АҚУЫЗДАРЫНЫҢ ҚОРҒАНЫШ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ. Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки, (2), 228-239.
- Zhadyra, S., Han, X., Anapiyayev, B. B., Tao, F., & Xu, P. (2021). Bacterial diversity analysis in Kazakh fermented milks Shubat and Ayran by combining culture-dependent and culture-independent methods. LWT, 141, 110877.
- Анапияев, Б. Б., Енсепбаев, Т. Е., Бейсенбек, Б. Е., & Сагман, Ж. (2016). Биотехнологические методы в нефтегазовой промышленности. КазНИТУ им. К.И. Сатпаева, Алматы, 9–13 қараша 2016 жыл.
- Сағыман, Ж., & Анапияев, Б. (2013). Микробиологиялық технологияның көмегімен мұнай өндірісін арттыру. «Жоғары технологиялар – тұрақты даму кепілі» II халықаралық ғылыми конференция материалдары.
- Anapiyayev, B. B., Iskakova, K. M., Ensepbayev, T. E., Sagyman, S., & others. (2012). Biotechnologic methods in the oil and gas industry. ARSA, Natural Science, Proceedings of the International Conference, 1412–1414.
- Анапияев, Б. Б., Енсепбаев, Т. А., Искакова, К. М., Сагыман, С., & Утеулов, Д. (2012). Перспективы использования биотехнологических методов в нефтегазовой промышленности. Вестник КазНТУ, 1(89).
